Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Luiza Łuniewska 30.01.2012

Ziemniak jest dobry na wszystko

Ma wartości odżywcze, właściwości lecznicze i można z niego przyrządzić setki przeróżnych potraw.
Ziemniak jest dobry na wszystkofot. Scott Bauer/CC

O zaletach ziemniaka można mówić długo – zapewnia Małgorzata Puzio, autorka programów kulinarnych. Surowy sok z ziemniaka ma właściwości lecznicze – leczy stany wrzodowe żołądka, na podrażniony żołądek dobrze wpływa monodieta z gotowanych na sypko ziemniaków. Kartofle zawierają witaminę C, beta karoten. Są jednym z pierwszych pokarmów zalecanych dla małych dzieci.

– Nie jestem przeciwna przetwarzaniu ziemniaków na placki czy np. pierogi biłgorajskie. Natomiast gorszym pomysłem są zawiesiste sosy – mówi Puzio. Jej zdaniem Polacy nawet źle gotują ziemniaki. – Trzeba je wrzucać na wrzątek. Wody nie powinno być zbyt dużo. Najlepiej też przyrządzać ziemniaki w mundurkach lub gotować je na parze. Tak przygotowane mają jedynie 100 kalorii, w formie frytek – aż 300. W banku genetycznym w Peru zarejestrowanych jest 10 tys. odmian ziemniaka. Wśród nich słodkie ziemniaki, tzw. bataty, które stymulują produkcję mleka u młodych matek.

W audycji przepisy na słodkie placki z ziemniaków oraz inne ziemniaczane inspiracje.

(lu)