Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 10.07.2012

Przepisy Roberta Sowy na upalne dni

Mamy urlopy i wakacje, temperatura za oknem rośnie, a wraz z nią rośnie pragnienie. Nasz mistrz kulinarny radzi co pic w upały, żeby było smacznie i zdrowo.
Robert Sowa w studiu Lata z RadiemRobert Sowa w studiu "Lata z Radiem"PR

Oczywiście woda - gazowana lub niegazowana. Ale poza tym Robert Sowa proponuje napoje na bazie owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych. - Mamy truskawki, maliny i przede wszystkim jagody - przypomina gość "Lata z Radiem". Można je zmiksować z maślanką, jogurtem lub kefirem. Oczywiście pamiętajmy, żeby jagody umyć. A to, co z nimi łączymy, powinno być również z lodówki. Wtedy mamy zwiększony efekt chłodzenia. Robert Sowa zwraca uwagę, że modne ostatnio jest przyrządzanie koktajli z dodatkiem przypraw: melon ze świeżo siekaną kolendrą, sok z limonki, świeża mięta, grubo mielony pieprz. - To są elementy, które nas orzeźwiają przy 303-stopniowych upałach - zauważa ekspert.

Robert Sowa radzi też, jak powinny wyglądać letnie śniadanie, obiad oraz kolacja. Na pewno lekkie z dużą ilością warzyw. Do łask wraca biały ser. A z mięs najlepiej ryby.

Posłuchaj nagrania całej rozmowy Roberta Sowy w Wiesławem Molakiem, w której mistrz kucharski zdradza swoje przepisy.

(ag)