Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 22.12.2012

Kulinarne tajemnice Ewy Wachowicz (wideo)

Od miss do miski niedaleko. - Nieważne jak zaczynasz: możesz być nawet Miss Polonia, a i tak skończysz przy garach - żartowała w "Sygnałach dnia" polska królowa piękności.
Ewa Wachowicz w studiu radiowej JedynkiEwa Wachowicz w studiu radiowej JedynkiAndrzej Gralewski/PR

Ewa Wachowicz zdradza, że gary to jej pasja, więc z przyjemnością do kuchni biegnie. Miss Polonia wspomina, że już 20 lat mija od czasu, kiedy została wybrana najśliczniejszą Polką. Przyznaje, że jeszcze dziś, mimo upływu czasu, jest rozpoznawana na ulicy, co sprawia jej wiele przyjemności.

Tak jak gotowanie. Ewa Wachowicz zdradziła W Jedynce swoje kuchenne tajemnice. Choćby prosty przepis na karpia zatorskiego. Dzień przed Wigilią trzeba rybę podzielić "na dzwonka", pospolić, popieprzyć i obficie obłożyć dużą ilością posiekanej cebuli. W Wigilię, kiedy została już zjedzona zupa, trzeba karpia lekko oprószyć mąką i usmażyć na oleju na złoty kolor. I już!

Gość radiowej Jedynki przyznaje, że w jej rodzinnym domu jadło się dużo kaszy. Nie mogło jej więc zabraknąć również na świątecznym stole. Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na kaszę z grzybami oraz kaszę ze śliwkami. Do tej drugiej potrawy powinny być uzyte polskie suszone śliwki węgierki. Ale kiedy ich nie ma mogą, możemy sięgnąć po śliwki kalifornijskie.

Posłuchaj całej rozmowy, którą prowadził Daniel Wydrych.

(ag)