Karol Okrasa jest kucharzem, autorem i prezenterem telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej, jednym z założycieli Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Jej celem jest propagowanie kultury stołu w Polsce.
- Pamiętasz takie piękne czasy, kiedy z papieru przesiąkniętego tłuszczem odwijało się kanapeczki? Takie zrobione w domu, z pyszną, uwędzoną wędlinką – pytał redaktora Romana Czejarka w radiowej Jedynce.
I podkreślił, że hot dog nie może być zdrowy. Cały zestaw - bułka, parówka, dodatki - ma dużo kalorii, a ostry smak sosów ma zaostrzyć apetyt. Podobnie jak zapach, który przyciąga zgłodniałych do miejsc, gdzie serwowane są dania fast food.
- Niesprawiedliwie stawiamy hot doga na tej samej półce, co hamburgery. Pojawiają się już miejsca, gdzie można zjeść wysokiej jakości hamburgera, które walczą ze stereotypem. A nie spotkałem jeszcze budki ze zdrowymi hot dogami – zaznaczył Karol Okrasa w audycji "Lato z Radiem".
Lato z Radiem. Zapraszamy na dogrywkę do Kozienic >>>
Jednak gdyby miał wybrać między hot dogiem, hamburgerem i popularną w Polsce zapiekanką, zdecydowałby się na… jabłko. - Jeżeli już mamy ochotę zjeść hot doga, to zjedzmy go w całej okazałości. Próbujemy się oszukać, jedząc je bez keczupu, że będzie zdrowszy. Wcale nie. Nie ma zdrowych hot dogów i nie będzie.
Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy Romana Czejarka z Karolem Okrasą.
jł