Jedynka
Szczepan Rybiński
13.08.2013
Lato z Radiem: zupy i owoce leśne – dobre, bo polskie
- Dawniej kiedy częstowałam swojego znajomego z Włoch kiszonym ogórkiem oburzył się, że jest zepsuty. Dziś wszędzie na świecie ludzie chcą spróbować wszystkiego – Agnieszka Małkiewicz, organizatorka imprez kulinarnych wyjaśnia dlaczego warto promować polskie jedzenie.
Glow Images/East News
Posłuchaj
-
Agnieszka Małkiewicz o rosnącej popularności polskiej kuchni na świecie (Lato z Radiem/Jedynka)
Gość Jedynkowej audycji "Lato z Radiem" przekonuje, że najlepsze polskie potrawy trafiają nie do najdroższych restauracji, a na domowe stoły. Zdaniem Agnieszki Małkiewicz, aby przyrządzić smaczny posiłek wystarczy książka kucharska i odrobina wyobraźni. - Ostatnio jadłam wędzonego węgorza przyrządzonego według domowego przepisu. Mimo, że w Polsce trudno o dobrą rybę, to właśnie z takich potraw możemy być dumni - wyjaśnia. - Dla ludzi ze Stanów czy z południa Europy chrzan czy różnego rodzaju wędzonki, to nowość i kiedy przyjeżdżają do Polski, chętnie próbują naszych dań - dodaje autorka facebookowego profilu "Codziennik Kulinarny".
Zdaniem Agnieszki Małkiewicz mimo, że polska kuchnia obfituje w wiele smacznych potraw, to warto próbować także dań z innych krajów. Nasza rozmówczyni polecała zwłaszcza domową kuchnie włoską. - Radziłabym, żeby w trakcie podróży do Włoch nie korzystać z drogich restauracji tylko udać się do najbliższego gospodarstwa domowego, gdzie mieszkańcy przygotowują dania tradycyjne dla danego regionu - zachęca.
Rozmawiała Małgorzata Raducha.
(szr)