Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Klaudia Hatała 07.04.2015

Wiceminister zdrowia: polska żywność jest bezpieczna

- Prawo dostępu do bezpiecznej i zdrowej żywności jest podstawowym elementem harmonijnego rozwoju świata - mówi w "Sygnałach dnia" w Radiowej Jedynce wiceminister zdrowia Igor Radziewicz-Winnicki.
Posłuchaj
  • Wiceminister zdrowia Igor Radziewicz-Winnicki o bezpieczeństwie polskiej żywności (Sygnały dnia/Jedynka)
  • Jak w Polsce i Europie dba się o bezpieczeństwo żywności - sprawdzała Ewa Syta (Sygnały dnia/Jedynka)
Czytaj także

"Bezpieczna żywność - od pola do stołu". Pod tym hasłem obchodzony jest w tym roku Światowy Dzień Zdrowia. Święto przypadające 7 kwietnia ustanowiono z okazji powołania Światowej Organizacji Zdrowia WHO, w 1948 roku.

Igor Radziewicz-Winnicki podkreśla, że Polska żywność jest bardzo bezpieczna, a obawiać się powinniśmy jedynie zanieczyszczeń bakteryjnych. - Bardzo boimy się chemicznych dodatków. Mamy przekonanie, że im bliżej natury, tym lepiej, co w praktyce czasami bywa złudne. Ludzkość od lat trawiły epidemie chorób bakteryjnych - informuje gość Jedynki. - Wpływ dodatków konserwujących żywność na zdrowie jest dzisiaj znikomy. Zdecydowanie większe niebezpieczeństwo stwarza obecność na przykład grzybów, które wynikają z psucia się żywności - dodaje wiceminister zdrowia.

Gość "Sygnałów dnia" mówi, że na każdym etapie produkcji, przetwarzania i podawania żywności są odpowiednie przepisy, które gwarantują nam wszystkim bezpieczeństwo. - Zawsze podstawą bezpieczeństwa żywności jest nieustająca kontrola i dbanie o szczegółowe przestrzeganie poszczególnych procesów bezpieczeństwa. Począwszy od czystych rąk, a skończywszy na całym systemie nadzoru bezpieczeństwa w łańcuchu produkcji - zaznacza.

- Polska żywność jest dzisiaj znacznie bardziej bezpieczna, niż była 15-20 lat temu, a częstość występowania masowych zatruć w Polsce, czy epidemii różnych chorób zakaźnych jest taka sama, jak w innych krajach europejskich, więc system nadzoru nad bezpieczeństwem żywności w Polsce jest odpowiedni - ocenia Igor Radziewicz-Winnicki.

Wiceminister zdrowia tłumaczył także, dlaczego w polskich aptekach brakuje niektórych leków, i jakie są plany rozwiązania tego problemu.

***

Tytuł audycji: Sygnały dnia

Prowadził: Krzysztof Grzesiowski

Gość: Igor Radziewicz-Winnicki (podsekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia)

Jak w Polsce i Europie dba się o bezpieczeństwo żywności - sprawdzała Ewa Syta.

Data emisji: 7.04.2015

Godzina emisji: 7.17

kh/asz

>>>Zapis całej rozmowy