Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Petar Petrovic 06.06.2017

Mamy nową inspekcję żywności. Będzie bezpieczniej?

W ubiegłym tygodniu Rada Ministrów przyjęła projekt o powołaniu Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Czym ma się zajmować nowa jednostka? - w magazynie "W samo południe" wyjaśniał to Krystian Popławski, dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Krystian Popławski podkreślał, że nowa inspekcja przejmie wszystkie zadania Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, które zostaną zlikwidowane, a także część zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej.

- Kontrola żywności ma być obecna od pola do stołu, w tym wypadku od gospodarstwa do sklepu - nowa inspekcja ma tam właśnie działać - tłumaczył.

Gość magazynu "W samo południe" mówił, że skonsolidowany nadzór nad produkcją żywności ma zapewnić jej wysoki poziom bezpieczeństwa, a także podniesienie jakości i pomagać w wyeliminowaniu nieuczciwych praktyk w handlu żywnością.

Dlaczego w takim razie nowa inspekcja ma oponentów? Szczegóły w dźwięku.

***

Tytuł audycji: W samo południe

Prowadzi: Henryk Szrubarz

Gość: Krystian Popławski (dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi)

Data emisji: 6.06.2017

Godzina emisji: 12.22

pp/ag