Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Gabriela Skonieczna 23.12.2015

Nie marnuj żywności w Święta!

Ważne jest w czym trzymamy produkty kupione na dni świąteczne. O tym, jak długo żywność zachowa swoją świeżość i czy nie będziemy zmuszeni go wyrzucić, zdecyduje sposób jej przechowywania.
Posłuchaj
  • Jak przechowywać żywność, aby jej nie marnować? (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Co zatem wybrać: pergamin, torebki plastikowe, folię aluminiową czy też pojemniki szklane?

- Stare pojemniki plastikowe zawierały bisfenol A, który wchodził w reakcję z żywnością. Jego przeniknięcie do organizmu sprzyja otyłości, chorobom nowotworowym, wpływa  także na płodność mężczyzn. Obecnie wiele opakowań już go nie posiada. Informuje o tym napis "wolne od BPA" zamieszczony na pudełku – mówi Justyna Marszałkowska, dietetyk z centrum Prolinea. - Najlepszym tworzywem do przechowywania żywności jest szkło, bo nie wchodzi z reakcję z żywnością ani zimną, ani gorącą, ani zasadową, ani kwaśną. Ma jednak swoje wady, jest ciężkie, więc trudno w szklanym pojemniku zabrać sałatkę do pracy. Tłucze się – wylicza gość "Czterech pór roku".

Czytaj więcej
nativity-scene-580162_1200.jpg
Boże Narodzenie z Radiową Jedynką

Nie bez znaczenia dla trwałości kupionej na kilkudniowe święta żywności jest także to, gdzie położymy ją w lodówce. Gdzie najlepiej trzymać karpia czy przyszykowane sałatki? Dlaczego sposób podgrzewania potraw jest tak istotny? Które z opakowań sprzyja odkładaniu się aluminium w mózgu? Jak zapewnić świeżość wędlinie i pieczywu? Dowiesz się słuchając audycji.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzą: Karolina Rożej

Gość: Justyna Marszałkowska (dietetyk z centrum dietetycznego Prolinea)

Data emisji: 23.10.2015

Godzina emisji: 9.20

gs/asz