- Najważniejsze to razem z lekarzem ustalić, jaki mamy plan działania i leczenia - mówi Sybilla Berwid-Wójtowicz, ekspert w dziedzinie dietoprofilaktyki. - Przeważnie choroba onkologiczna nie oznacza rezygnacji, a wręcz przeciwnie - oznacza, że musimy dużo więcej dostarczyć do organizmu, który będzie walczył z chorobą i ciężkim leczeniem - dodaje. Co należy jeść? O tym w nagraniu.
Gość Jedynki zwraca uwagę, że dieta to tylko jeden z wielu czynników, który może pomóc w tym, aby nasz organizm sprawniej radził sobie z chorobą. Co zrobić, kiedy osoba chora w ogóle nie ma ochoty na jedzenie? Czy to prawda, że sok z grejpfruta oraz czosnek mogą zaburzać wchłanianie niektórych leków? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Małgorzata Raducha
Goście: Sybilla Berwid-Wójtowicz (ekspert w dziedzinie dietoprofilaktyki, doradca dietetyczny Instytutu Żywności i Żywienia Człowieka, specjalista żywienia klinicznego – Uniwersytet Medyczny w Warszawie)
Data emisji: 11.04.2018
Godzina emisji: 9.23
kh