Żołądki pokroić na cztery części. Sparzyć porządnie wrzątkiem, co najmniej trzy razy. Cebule pokroić w piórka. W rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę. Kiedy lekko zmięknie, dodać obrane, rozgniecione ząbki czosnku. Zamieszać, krótko podsmażyć i dodać żołądki.
Całość zalać 1,5 szklanki wody, posolić, dodać pieprz i listki laurowe. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. W trakcie duszenia - w miarę potrzeby - należy uzupełniać wodę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić do niego - bez przykrycia - na 15 minut mięso, by lekko zrumieniło się z wierzchu. Na sam koniec, przy podpiekaniu - dodajemy obrane i poćwiartowane jabłka.
#SmakiPolskie 🔸 Smaki polskie to mieszanka kultur, narodowości i religii, co bywa czasami niestety jedynym trwałym...
Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 8 października 2020
04:37 [ PR1]PR1 (mp3) 8 październik 2020 10_22_41.mp3 "Smaki polskie" z zamku w Tykocinie (Cztery pory roku/Jedynka)
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzą: Joanna Racewicz i Roman Czejarek
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 8.10.2020
Godzina emisji: 9.00 - 12.00
kk