Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 08.10.2020

Gęsie pipki. Przepis na potrawę z gęsich żołądków

Gęsie pipki to potrwa kuchni żydowskiej. Występuje w dwóch wersjach - można ją zrobić z gęsich szyjek lub gęsich żołądków. My polecamy tę drugą opcję.

Składniki:

  • 0,5 kg gęsich lub kurzych żołądków
  • 4 cebule
  • dwa kwaśne jabłka
  • główka czosnku
  • sól, pieprz
  • dwa listki laurowe
  • 2-3 łyżki gęsiego smalcu lub oleju

Jak przygotować?

Żołądki pokroić na cztery części. Sparzyć porządnie wrzątkiem, co najmniej trzy razy. Cebule pokroić w piórka. W rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę. Kiedy lekko zmięknie, dodać obrane, rozgniecione ząbki czosnku. Zamieszać, krótko podsmażyć i dodać żołądki.

Całość zalać 1,5 szklanki wody, posolić, dodać pieprz i listki laurowe. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. W trakcie duszenia - w miarę potrzeby - należy uzupełniać wodę.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić do niego - bez przykrycia - na 15 minut mięso, by lekko zrumieniło się z wierzchu. Na sam koniec, przy podpiekaniu - dodajemy obrane i poćwiartowane jabłka.

#SmakiPolskie 🔸 Smaki polskie to mieszanka kultur, narodowości i religii, co bywa czasami niestety jedynym trwałym...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 8 października 2020

W audycji "Smaki polskie" Małgorzata Raducha odwiedziła Tykocin (woj. podlaskie), gdzie wypiekane są smakowite bułeczki z cebulą i makiem:


Posłuchaj
04:37 [ PR1]PR1 (mp3) 8 październik 2020 10_22_41.mp3 "Smaki polskie" z zamku w Tykocinie (Cztery pory roku/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Joanna Racewicz i Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 8.10.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk