Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego indyczego
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 jaja kurze
- ok. 15 jaj przepiórczych
- garść suszonych pomidorów
- kilka łyżek mleka
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, papryka
- posiekana natka pietruszki lub lubczyk
- łyżka sezamu zmieszanego z siemieniem lnianym
Jak zrobić?
Zagniatamy masę mięsną z jednym surowym jajkiem kurzym. Przyprawiamy ją solą, pieprzem, imbirem, papryką (wedle uznania) oraz świeżym zielem drobno posiekanym. Tak przygotowaną masą oblepiamy jajeczka przepiórcze wcześniej ugotowane i obrane. Tworzymy niewielkie kulki, które panierujemy panierką zrobioną z jajka kurzego rozbełtanego z mlekiem. Następnie kulki obtaczamy w ziarnach sezamu i siemienia lnianego. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy albo z kaszą, albo z ryżem. Do tego jakaś kwaśna sałatka.
#SmakiPolskie 🔸 Szanowni Słuchacze, jedzmy jajka! Czy z umiarem, to proszę w cichości swego domu i w porozumieniu z...
Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 29 października 2020
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy o tym, ile jajek można zjeść w ciągu tygodnia według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Czym różnią się jaja przepiórcze od jaj kurzych? Do czego można użyć jaj gęsich albo kaczych? Dlaczego warto jeść jaja?
04:53 [ PR1]PR1 (mp3) 29 październik 2020 10_23_42.mp3 Przepis na kotlety mielone z jajkami przepiórczymi (Smaki polskie/Jedynka)
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Joanna Racewicz
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 29.10.2020
Godzina emisji: 9.00 - 12.00
kk