Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 29.10.2020

Przepis na kotlety mielone z jajkami przepiórczymi

Dziś zapraszamy na oryginalną, choć wcale nie bardziej pracochłonną, wersję mielonych.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego indyczego
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jaja kurze
  • ok. 15 jaj przepiórczych
  • garść suszonych pomidorów
  • kilka łyżek mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, papryka
  • posiekana natka pietruszki lub lubczyk
  • łyżka sezamu zmieszanego z siemieniem lnianym

Jak zrobić?

Zagniatamy masę mięsną z jednym surowym jajkiem kurzym. Przyprawiamy ją solą, pieprzem, imbirem, papryką (wedle uznania) oraz świeżym zielem drobno posiekanym. Tak przygotowaną masą oblepiamy jajeczka przepiórcze wcześniej ugotowane i obrane. Tworzymy niewielkie kulki, które panierujemy panierką zrobioną z jajka kurzego rozbełtanego z mlekiem. Następnie kulki obtaczamy w ziarnach sezamu i siemienia lnianego. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Podajemy albo z kaszą, albo z ryżem. Do tego jakaś kwaśna sałatka.


#SmakiPolskie 🔸 Szanowni Słuchacze, jedzmy jajka! Czy z umiarem, to proszę w cichości swego domu i w porozumieniu z...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 29 października 2020

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy o tym, ile jajek można zjeść w ciągu tygodnia według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Czym różnią się jaja przepiórcze od jaj kurzych? Do czego można użyć jaj gęsich albo kaczych? Dlaczego warto jeść jaja?

Posłuchaj
04:53 [ PR1]PR1 (mp3) 29 październik 2020 10_23_42.mp3 Przepis na kotlety mielone z jajkami przepiórczymi (Smaki polskie/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Joanna Racewicz

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 29.10.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk