Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Klaudia Hatała 29.12.2020

Polacy coraz bardziej otyli. "To nie nowa normalność, to choroba"

- Polacy niestety zbliżają się do modelu amerykańskiego: jedna trzecia ma otyłość, jedna trzecia nadwagę i tylko jedna trzecia ma prawidłową masę ciała - mówi w "Czterech porach roku" w Programie 1 Polskiego Radia Marta Pawłowska z Biura Profilaktyki Zdrowotnej NFZ.

Posłuchaj
11:01 _PR1_AAC 2020_12_29-09-22-42.mp3 Jedna trzecia Polaków cierpi na otyłość (Cztery pory roku/Jedynka)

czytaj więcej
dieta fitness sport jedzenie shutterstock 1200.jpg
Dieta, aktywność fizyczna. Jak wytrwać w zdrowotnych postanowieniach?

Rozmówczyni Romana Czejarka zwraca uwagę, że nadwaga to tak zwana przedotyłość, czyli stan przedotyłościowy. - A otyłość to nie jest puszystość i nowa normalność, tylko choroba - podkreśla. 

FilmImage/Ministerstwo Zdrowia

BMI

Narzędziem, które pozwala określić, czy nasza waga jest prawidłowa, jest m.in. tzw. indeks masy ciała (BMI). Obliczany jest przez porównanie wzrostu z masą ciała. 

- Prawidłowe BMI jest między 19 a 25. Między 25 a 30 to już jest nadwaga, czyli czerwone światełko ostrzegawcze. Powyżej 30 już zaczyna się otyłość - wyjaśnia Marta Pawłowska.


.

czytaj więcej
nadwaga otyłość 1200.jpg
Otyłość. Najbardziej podstępna choroba XXI wieku

- Skalę otyłości w Polsce niech odda fakt, że otyłość olbrzymia - czyli powyżej 40 BMI - która jeszcze 15-20 lat temu w ogóle nie występowała w Polsce, teraz występuje u coraz większej liczby osób - zaznacza. - Otyłość olbrzymia nie tylko zagraża zdrowiu, ale także życiu - dodaje. 

Czytaj też:

Marta Pawłowska zwraca także uwagę, że 70 procent naszych nawyków żywieniowych w życiu dorosłym ma silne korzenie w dzieciństwie.

Talerz zdrowego żywienia

W ramach zadań realizowanych w Narodowym Programie Zdrowia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH opracował nowe "Zalecenia zdrowego żywienia". 

Zalecenia zdrowego żywienia w sposób prosty i przejrzysty zilustrowano graficznie w postaci talerza pełnego różnorodnych produktów, który symbolizuje zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie.


Talerz Zdrowego Żywienia

Dodatkowo wokół talerza znajdują się kategorie zaleceń "Jedz mniej", "Jedz więcej" oraz "Zamieniaj", w których wymienione zostały poszczególne grupy produktów.

W grafice pojawia się również element aktywności fizycznej i potrzeby utrzymania masy ciała w normie.

***

Audycja została zrealizowana we współpracy z Ministerstwem Zdrowia w ramach kampanii społecznej "Planuję długie życie" Narodowej Strategii Onkologicznej na lata 2020-2030.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Marta Pawłowska (Biuro Profilaktyki Zdrowotnej NFZ)

Data emisji: 29.12.2020

Godzina emisji: 9.22

Jedynka/ncez.pl/kh