Po te warzywa i owoce Polacy sięgają najchętniej. Zobacz wyniki badania
Jedzenie przez rodziców surowych i gotowanych warzyw ma wpływ na spożywanie tego - także przez dzieci. Tak wynika z badań opublikowanych w piśmie "Food Quality and Preference". Ustalono tam również, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia - jeśli chodzi o uczenie dzieci jedzenia warzyw - jest obiad.
07:19 Cztery pory roku - 6.05.2021 Jak zachęcić dzieci do tego, by jadły warzywa i owoce? (Cztery pory roku/Jedynka)
Oryginalna forma
W przezwyciężeniu oporu dzieci może pomóc spryt. Jego przejawem jest na przykład przygotowanie zdrowego odpowiednika potrawy, którą dzieci uwielbiają - na przykład frytek z marchewki. - Chodzi tu o odpowiednią formę podania i sposób przygotowania. Nie smażymy ich w głębokim tłuszczu, tylko raczej kroimy w formie frytek, rozkładamy na formie do pieczenia i staramy się upiec - tłumaczy Klaudia Wiśniewska, dietetyk z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej.
Choć na początku zabawa kolorami i nieoczywiste sposoby prezentacji mogą przynieść efekty, to w stosunku do starszych dzieci - może to nie wystarczyć. - Pamiętajmy o różnych strukturach, różnych formach krojenia. Ten sam produkt możemy podać na kilka sposobów: w plasterkach, w słupkach, w kawałeczkach - radzi gość audycji. A co jeśli i ta metoda zawodzi? - Pomaga wspólne gotowanie z dzieckiem. Dawanie mu wyboru podczas jedzenia - uważa dietetyk.
Katarzyna Pinkosz: żeby dziecko było zdrowe, trzeba dbać o jego odporność
Grunt to cierpliwość
Należy pamiętać, że proces uczenia dzieci jedzenia warzyw może trwać miesiącami, a nawet latami. W tym czasie warto uzbroić się w cierpliwość i konsekwentnie dawać przykład. W ten sposób możemy tworzyć wartościowe schematy. - Należy przyzwyczajać dzieci do tego, że warzywa są obecne na talerzu. Nawet jeśli dziecko nie zjada tego posiłku, to zawsze będzie wracało myślami do dzieciństwa, nawet w okresie dorosłości - mówi Klaudia Wiśniewska.
YouTube/Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Zdaniem gościa, wiek dziecka wpływa na jego upodobania. - Zależy nam, żeby budować długotrwałe nawyki żywieniowe i absolutnie nie zmuszajmy dzieci do jedzenia - podkreśla. Złym pomysłem jest również oszukiwanie. - Dziecko fizycznie nie polubi danego warzywa, jeśli mu je ukryjemy. (...) Lepiej jest oswajać stopniowo - uważa. Warto więc zadbać o to, by dziecku warzywa kojarzyły się pozytywnie. Osiągnąć to można choćby wspólnymi zakupami.
Pora na koktajle
Wiosna i lato sprzyjają przygotowaniu i piciu koktajli. W ten sposób możemy oswoić dzieci z owocami. Istotne, by w diecie najmłodszych unikać produktów przetworzonych jak choćby cukier. Smak możemy wzbogacać naturalnymi metodami. - Koktajle są bardzo dobrym pomysłem i możemy je osłodzić bananem, dodać szpinak, natkę pietruszki czy jarmuż. Koktajle są takim produktem, w którym te zielone warzywa nam się bardzo dobrze sprawdzą - podsumowuje Wiśniewska.
Zobacz też:
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzący: Sława Bieńczycka
Gość: Klaudia Wiśniewska (Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej)
Data emisji: 6.05.2021
Godzina emisji: 9.00 - 12.00
mg/ans