Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 24.04.2012

Pogardzany ziemniak nie jest zły

Polacy jedzą dużo ziemniaków. Tradycyjny polski obiad bez ziemniaków się nie liczy. Wbrew obiegowym opiniom, ziemniak nie jest wcale taki tuczący.
Ziemniaki sprowadzili do Europy około 1570 roku Hiszpanie - po podboju Państwa Inków. Także o tym można przeczytać w książce Agnieszki Drotkiewicz Piano rysuje sufit. Rozmowy o przygodzie.Ziemniaki sprowadzili do Europy około 1570 roku Hiszpanie - po podboju Państwa Inków. Także o tym można przeczytać w książce Agnieszki Drotkiewicz "Piano rysuje sufit. Rozmowy o przygodzie".sxc.hu/cc

Jego wartość energetyczna wynosi 77 kcal na 100 gramów, więc mniej niż mają kasze. - Ale ziemniak poprzez swoja gąbczastą strukturę chłonie wszystko z talerza np. sosy - mówi Alicja Kalińska, doradca żywieniowy. A taki ziemniak z dodatkiem ma już zdecydowanie więcej kalorii. No i jemy za dużo ziemniaków.

Ziemniaki trzeba umieć gotować. Powszechnie gotujemy obrane ziemniaki i wsadzamy je do zimnej wody, która następnie rozgrzewa się na kuchence. Ziemniaki powinniśmy gotować w łupinach i wkładać do garnka do wrzącej wody. Ekspert tłumaczy dlaczego. Wszystko co najcenniejsze w ziemniaku jest pod skórką. Więc obierając ziemniaka doprowadzamy do tego, że woda wypłukuje sole mineralne. A dlaczego wrzątek? Ziemniaki są jednym z poważniejszych dostawców witaminy C do naszego organizmu. Niestety, ta witamina jest niszczona przez enzymy, które również znajdują się w ziemniaku. Ale one działają tylko do temperatury 60 stopni.

Posłuchaj całej rozmowy, w której ekspert wyjaśnia, dlaczego powinniśmy jeść kasze i jak gotować makaron.

Rozmawiał Zygmunt Chajzer.

(ag)