Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Agnieszka Kamińska 20.09.2012

Tłuszczyk i fałdki nie ogrzeją nas zimą

Zdajemy sobie sprawę, że dodatkową fałdkę można przykryć płaszczem. Zatem nasza motywacja spada, ale wcale nie musimy jesienią przytyć – zapewnia dietetyczka.
Tłuszczyk i fałdki nie ogrzeją nas zimąGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Tłuszczyk i fałdki nie ogrzeją nas zimą
Czytaj także

Jesienią stajemy się apatyczni, mniej aktywni, szybciej zapada wieczór. Jest zimno, wtedy częściej sięgamy po kaloryczne przekąski. Te okoliczności sprawiają, że możemy przybrać na wadze. Małgorzata Krukowska, dietetyczka mówiła w „Jedynce”, że przytyć wcale nie musimy, to wszystko kwestia właściwego trybu życia.

Przede wszystkim, przekonanie, że tłuszczyk nas zimą ogrzeje, to mit. - Organizm nie ma potrzeby wytwarzania sobie dodatkowej warstwy tkanki tłuszczowej, kiedy jest zimno. Nie jest tak, że fałdki będą nas chronić przed zimnem – tłumaczyła dietetyczka. Co więcej, osoby z dużą nadwagą mają niższą odporność.

Zimą rzeczywiście potrzebujemy trochę więcej energii, żeby się ogrzać, natomiast nie są to różnice aż takie, jakie my wprowadzamy, zwiększając kaloryczność potraw. Chodzi o 100-200 kalorii więcej, a nie 500-600.

Dietetyczka zaznaczyła, że dla zachowania zdrowia najważniejsze są podstawowe zasady, które są oczywiste, ale niektórzy ich i tak nie przestrzegają. Bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków. Jest to istotne, by organizm nie miał spadków odporności i samopoczucia. Także nasz mózg potrzebuje cały czas energii, żeby odpowiednio pracował, produkował serotoninę, co ratuje nas od spadków nastroju. Obowiązuje również zasada o jedzeniu warzyw pięć razy dziennie.

Ważną rzeczą jest umiar. Nawet od owoców można utyć: stąd pół kilograma śliwek to maksimum. Owoców nie warto jeść wieczorem, bo wtedy organizm nie ma szans, żeby ich spalić. Lepiej też nie jeść ich po posiłku. W diecie odchudzającej redukuje się owoce do jednej porcji. Zasada „pięć razy dziennie, bez ograniczeń” odnosi się do warzyw. nie do owoców. Warto jeść zupy, z tym że trzeba je odpowiednio przygotowywać, bez zasmażek i tłustych dodatków. Powinny się opierać na warzywach, a nie na przykład na tłustych kiełbaskach.

Do tego, zeby zachować formę: trzeba trzy lub cztery razy solidnie poćwiczyć.

agkm