Jedynka
Szczepan Rybiński
01.02.2013
Cholesterol bez tajemnic, czyli co jeść żeby nie żałować
- Wbrew powszechnemu przekonaniu cholesterol jest nam potrzebny. Trzeba tylko uważać, żeby nie przekroczyć normy – radziła w "Czterech porach roku" dietetyczka Ewa Sypnik-Pogorzelska.
sxc.hu/public domain
Posłuchaj
-
Ewa Sypnik-Pogorzelska w "Czterech Porach Roku"
Czytaj także
- Cholesterol jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, nie możemy się go całkowicie pozbyć, jest składnikiem błon komórkowych, bierze też udział w produkcji witaminy D. Oczywiście może być szkodliwy, ale najważniejsze to zgłaszać się na badania kontrolne – radzi Ewa Sypnik-Pogorzelksa z poradni Dietosfera.
>> Z Jedynką zdrowiej - sluchaj całą dobę na moje.polskieradio.pl
Najprościej jednak dbać o zdrowie, stosując odpowiednią dietę. – Cholesterol można podzielić na dobry i zły, przy czym oba ze sobą współgrają. Najlepszym rozwiązaniem jest ograniczać produkty pochodzenia zwierzęcego np. mięso wołowe i podroby – mówi gość Jedynki.
Więcej na temat zdrowiej diety dowiesz się słuchając całej audycji.
Rozmawiał Roman Czejarek.
(szr)