Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Tomasz Jaremczak 22.02.2013

Blogi kulinarne. Czy wyprą książki kucharskie?

Blogi kulinarne zdominowały polską blogosferę. Szukając przepisów kulinarnych chętniej na nie wchodzimy niż na blogi poświęcone np. modzie, polityce, czy podróżom.
Przygotowania do wigilii nie muszą być utrapieniem.Przygotowania do wigilii nie muszą być utrapieniem.Glow Images/East News
Posłuchaj
  • Blogi kulinarne. Czy wyprą książki kucharskie?

Michał Stępień z Kotlet.tv, prowadzi blog kulinarny z żoną. Są też na nim filmy, które pokazują jak przyrządzić danie krok po kroku. W sumie przygotowali już ok. 2 tys. przepisów.

Popularność blogów kulinarnych tłumaczy masowością. – Każdy z nas gotuje, lubi jedzenie, więc z natury rzeczy cieszą się największą popularnością – powiedział.

Jest to też wiedza użyteczna, przydatna, gdy szukamy jakiegoś przepisu. Inne blogi zwykle są tylko są tylko do oglądania. Dodatkowo w prowadzeniu bloga pomaga fakt, że Polacy wrócili do gotowania.

Powstawanie przepisu na blogu jest jednak pracochłonne. – Trzeba go wykonać, ładnie sfotografować w trakcie po przygotowania dania, a jak ktos robi wideo, to trzeba mieć dodatkowy czas na montaż – tłumaczy Stępień. W sumie jeden przepis, to jeden akapit tekstu, kilka zdjęć, film i kilka godzin pracy.

Ale taki blog może stać się też przepustką do dalszej kariery. Joanna Siemek, która prowadzi blog BiteDelite i fascynowała się fotografią przyznaje, że pomogło jej to przebić się w branży. – Teraz fotografie kulinarne robię zawodowo na zlecenie – powiedziała.

Oboje potwierdzają jednak, że najlepsze przepisy są z pożółkłych zeszytów naszych mam i babć.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji. Rozmawiała Karolina Rożej.

tj