Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Piotr Grabka 29.03.2013

Na widok baby wielkanocnej ślinka sama cieknie

- To jest dosyć szybkie ciasto, które można zrobić bardzo prostym sposobem. Wielki Piątek czy Wielka Sobota to moment w sam raz. Zdążymy. Warto - mówiła w "Czterech porach roku" Agnieszka Kręglicka, restauratorka.
Baba wielkanocnaBaba wielkanocna Winiary.pl/etka29

Nie znaczy to jednak, że babę wielkanocną można zrobić od niechcenia. - Najlepiej zacząć już w dzieciństwie od wspólnego wypiekania z mamą. Wtedy łapie się to wyczucie, kiedy ona jest gotowa do tego, żeby zacząć rosnąć i żeby wstawić ją do pieca. Tego nie da się opisać w przepisie. Dlatego w babie najważniejsze jest doświadczenie i praktyka - podkreślała Agnieszka Kręglicka.

W wielu polskich domach stosuje się różne przepisy na wielkanocne baby. Jeżeli jednak ciasto ma być  naprawdę smaczne, to muszą być spełnione pewne ogólne warunki. - Bardzo ważne, żeby była puszysta i jednocześnie wilgotna. W jakiś sposób lekka, ale esencjonalna. Drożdze lubią ciepło, więc masło, którego używamy powinno być rozpuszczone, mleko podgrzane, a jajka w temperaturze pokojowej. Najlepsza jest biała, dobrze przesiana mąka - wymieniała restauratorka.

Posłuchaj całej rozmowy Karoliny Rożej z Agnieszka Kręglicką.

pg