Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Agnieszka Szałowska 23.04.2013

Bułeczka na zdrowie? Lepiej poczytaj etykiety

Lepsza jest twarda skórka czy miękka? Ciemny chleb jest naturalny czy barwiony? A może chrupki? Zarówno jasny, jak i ciemny mają swoich zwolenników - z gustami się nie dyskutuje, ale nie każdy rodzaj pieczywa służy naszemu zdrowiu.
Bułeczka na zdrowie? Lepiej poczytaj etykietyGlow Images/East News
Posłuchaj
  • - Do kasz przyzwyczajajmy dzieci od małego - do spożywania zdrowego pieczywa i kasz zachęca dietetyk Justyna Marszałkowska (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

- Kupujmy chleby żytnie, razowe, najlepiej bez drożdży i zwracajmy uwagę, by nie zwierały barwników - zaleca dietetyk Justyna Marszałkowska. Unikajmy więc pieczywa zawierającego syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, karmel czy miód.

Gość Romana Czejarka wyjaśnia, że po spożyciu pieczywa jasnego lub barwionego bardzo szybko wzrasta i spada poziom glukozy we krwi, a to oznacza szybki przypływ głodu po jego spożyciu. - Jeśli jemy chleb razowy poziom glukozy rośnie wolniej i dłużej utrzymuje sie na wysokim poziomie. Ponadto wartość odżywczą produktu zwiększają ziarna - dodaje.

A od ziaren już tylko krok do kasz! - Najzdrowszą jest kasza jaglana, która nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i rozgrzewa, ma mnóstwo witamin i minerałów oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, po prostu dobrze wpływa na wszystko - podkreśla Justyna Marszałkowska w "Czterech porach roku".

Komu nie służą nieprzemielone ziarna? Dlaczego nie warto przyzwyczajać dzieci do słodkich płatków śniadaniowych? Ile łyżeczek soli zawiera miseczka płatków kukurydzianych? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!

"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 13.00. Zapraszamy!