Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Paweł Kurek 10.12.2013

Świąteczny bigos z kiszonej czy z kwaszonej kapusty?

Co i jak gotować, by się nie "zagotować" przy organizowaniu kolacji wigilijnej? Barbara Wrzesińska, aktorka i pasjonatka sztuki kulinarnej radzi jak sprawnie zorganizować świąteczne biesiadowanie. Zdradza też tajniki swojej kuchni.
Przygotowania do wigilii nie muszą być utrapieniem.Przygotowania do wigilii nie muszą być utrapieniem.Glow Images/East News
Posłuchaj
  • Karp jak homar na wigilijnym stole? Barbara Wrzesińska, aktorka i mistrzyni kuchni radzi jak go przyrządzić
Czytaj także

Aktorka mówi, że przygotowanie do świąt to wyzwanie kulinarne i logistyczne, które wymaga zaangażowania wszystkich domowników. Radzi, by w miarę możliwości nie odkładać zakupów na ostatnią chwilę. Dobrze jest też ustalić liczbę gości oraz to, jakie potrawy planują przynieść ze sobą. Gdy to będzi jasne możemy zabrać się za gotowanie.

A tu ważne jest: co gotujemy, z czego gotujemy, jak gotujemy i kiedy gotujemy. Na przykład bigos przyrządzamy na raty, dodając ścinki tego, co z kolejnych dni zostanie ze stołu. - Pieczonej gęsi, kaczki, kiełbasy, wędlin. I wystawiamy na mróz - mówi gość "Czterech pór roku". Podkreśla, że w swojej kuchni korzysta wyłącznie z kapusty kiszonej. - Kwaszona jest zawsze biała, bo dodawany jest do niej ocet lub cytryna - mówi aktorka. Dodaje też, że to co możemy zamrozić należy przygotować wcześniej, np. pierogi.

A skoro o pierogach mowa, to te przygotowywane przez Barbarę Wrzesińską są z kaszą jaglaną. - Dla zachowania spoistości - mówi. Aktorka radzi też jak pozbyć się posmaku mułu charakterystycznego dla karpia. Okazuje się, że wystarczy moczyć go dobę w kwaszonym mleku. Przygotowany w taki sposób karp smakuje jak homar, zapewnia. Z kolei sok z kwaszonych ogórków może być dobrym dodatkiem do czerwonego barszczu.

Więcej kulinarnych sekretów Barbara Wrzesińska zdradza w audycji "Cztery pory roku". Zapraszamy do wysłuchania całości.

(pkur)