Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
migrator migrator 26.05.2008

„Jem kolorowo!” Program edukacyjny promujący zdrowe żywienie dzieci

„Jem kolorowo!” to program edukacyjny, którego adresatami są uczniowie klas piątych szkół podstawowych, ich nauczyciele i rodzice.

Celem programu jest propagowanie wśród dzieci i dorosłych prawidłowych nawyków żywieniowych ze szczególnym uwzględnieniem codziennego spożywania warzyw i owoców. Organizatorem przedsięwzięcia jest marka Knorr, a opiekę merytoryczną sprawuje Rada Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka.


Tytuł programu „Jem kolorowo!” nawiązuje do 5 kolorów, na które podzielono warzywa i owoce. Naukowcy stwierdzili, że barwa warzyw i owoców wiąże się z określonymi substancjami odżywczymi i stąd ich podział na 5 grup kolorystycznych: zielone, żółto-pomarańczowe, czerwone, niebiesko-purpurowe oraz białe. Autorzy programu zachęcają, by jeść codziennie warzywa i owoce każdego koloru, ponieważ składniki pokarmowe zawarte w każdej grupie kolorystycznej troszczą się o organizm w różny sposób.

Pierwszą, pilotażową edycję programu realizuje niemal 1000 szkół w całej Polsce. 2 234 nauczycieli prowadzi zajęcia programowe wśród 47 508 uczniów. Tym samym pośrednio treści programowe za pośrednictwem materiałów edukacyjnych docierają do niemal 100 000 rodziców i opiekunów piątoklasistów.

Więcej informacji: www.jemkolorowo.pl


Na antenie Trójki od 26 maja w audycjach TuBaron (poniedziałek 26 maja 09:00 - 12:00), Zapraszamy do Trójki (poniedziałek 26 maja 16:00 - 19:00), Dobronocka (poniedziałek 2 czerwca 00:00 - 02:00).

26 maja przy telefonie 22 333 33 33 w Trójce będą dyżurować i odpowiadać na pytania naszych słuchaczy eksperci:

W godz. 16.00 – 17.00

Mgr inż. Iwonna Niegowska - żywieniowiec z blisko 15 letnim doświadczeniem. Absolwentka Wydziału Żywienia Człowieka warszawskiej SGGW. Obecnie w firmie Unilever odpowiedzialna za aspekty żywieniowe m.in. produktów marki Knorr oraz wsparcie dla programu "Jem kolorowo!". Członek Europejskiej Grupy Żywieniowców Unilever Food & Health Research Institute.Członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.

W godz. 17.00 -19.00

Mgr Magdalena Makarewicz – Wujec – dietetyk, wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, obecnie zatrudniona w Akademii Medycznej w Warszawie, autorka ponad 300 publikacji popularnonaukowych z zakresu edukacji żywieniowej, propagatorka zasad prawidłowego żywienia w wielu audycjach radiowych.


Dr hab. nauk med. Małgorzata Kozłowska -Wojciechowska - naukowiec i popularyzatorka prawidłowego żywienia, wieloletni pracownik naukowy w Instytucie Żywności i Żywienia. Obecnie adiunkt Akademii Medycznej w Warszawie, współtwórca i przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, autorka popularne książki Żyjmy w zdrowiu, czyli nowa piramida żywienia.