Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 16.09.2016

Skórka na owocach i warzywach - jest zdrowa, czy nie?

- Dla owoca skórka stanowi ochronę. Z naszego punktu widzenia - składa się z większej ilości warstwy lipidowej niż miąższ w środku - tłumaczyła Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia.
Posłuchaj
  • Czy należy obierać owoce i warzywa przed jedzeniem? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także

Wbrew obiegowej opinii najwięcej witamin i składników mineralnych nie kryje się wcale w samej skórce, ale tuż pod nią. – Dodatkowo znajduje się tam większa ilość błonnika. A ten daje uczucie sytości i przyspiesza pracę jelit - mówiła ekspertka.

W rozmowie z Czwórką tłumaczyła także czy warto obierać owoce, czy jednak jeść je wraz ze skórkami. Mówiliśmy także o badaniach, przeprowadzonych przez gdańskich naukowców, którzy sprawdzali, czy skórka rzeczywiście chroni owoce przed pestycydami.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Maciej Oswald

Data emisji: 16.09.2016

Godzina emisji: 12.30

kd/pj