Czwórka
Karina Duczyńska
16.09.2016
Skórka na owocach i warzywach - jest zdrowa, czy nie?
- Dla owoca skórka stanowi ochronę. Z naszego punktu widzenia - składa się z większej ilości warstwy lipidowej niż miąższ w środku - tłumaczyła Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia.
Posłuchaj
-
Czy należy obierać owoce i warzywa przed jedzeniem? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także
Wbrew obiegowej opinii najwięcej witamin i składników mineralnych nie kryje się wcale w samej skórce, ale tuż pod nią. – Dodatkowo znajduje się tam większa ilość błonnika. A ten daje uczucie sytości i przyspiesza pracę jelit - mówiła ekspertka.
W rozmowie z Czwórką tłumaczyła także czy warto obierać owoce, czy jednak jeść je wraz ze skórkami. Mówiliśmy także o badaniach, przeprowadzonych przez gdańskich naukowców, którzy sprawdzali, czy skórka rzeczywiście chroni owoce przed pestycydami.
***
Tytuł audycji: "Stacja Nauka"
Prowadzi: Maciej Oswald
Data emisji: 16.09.2016
Godzina emisji: 12.30
kd/pj