Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Jakub Szczypa 30.01.2017

Herbata. Co kryje ulubiony napój Polaków?

Każdego roku w Polsce przepijamy około miliarda złotych na herbatę. Zanim jednak zaparzycie następną filiżankę sprawdźcie, co wchodzi skład Waszego ulubionego naparu.
Posłuchaj
  • Sprawdzamy skład naszych ulubionych herbat (Stacja Nauka/Czwórka)
Czytaj także

- Herbata jest substancją, która może być używana jako wskaźnik pH. Na przykład, gdy do jej zaparzenia używamy wody o wysokiej twardości, to robi się ciemniejsza - wyjaśnia Andżelika Gumkowska z Centrum Nauki Kopernik. - Nie każda herbata barwi się tak samo. Na jej kolor może wpływać nie tylko samo parzenie, ale także to, jakiego jest gatunku - dodaje.

Sprawdź także:
kawa ziarna 1200x660.jpg
Zaczynasz dzień od kawy? To kwestia genów!

Najlepsze dla nas, czyli najzdrowsze, są herbaty liściaste, jednak bardzo często te dobre gatunkowo są drogie. W tańszych herbatach, torebkowych, w składzie znajdziemy często domieszki chemicznego pochodzenia - szczególnie w tych aromatyzowanych smakiem owoców lub karmelu. - Faktycznie owocowe herbaty mają kawałki owoców - przekonuje Czwórkowa specjalistka.

A dlaczego herbaty nie warto łączyć z ciastem oraz jakie doświadczenie z herbatą każdy może zrobić w domu - tego dowiecie się z nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał przygotował: Maciej Oswald

Data emisji: 30.01.2017

Godzina emisji: 12.24

jsz/kd