Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 26.07.2019

Salmonella - ma 2500 rodzajów. Jak ich unikać?

- Jest ponad 2500 rodzajów salmonelli. Najgroźniejsze są oczywiscie te, które wywołują dur brzuszny, choć na ten przeważnie się szczepimy - mówi Anna Plucik-Mrożek specjalista chorób wewnętrznych. 
Posłuchaj
  • Anna Plucik-Mrożek wyjaśnia jak unikać bakterii salmonelli (Czwórka/Stacja Nauka)
Czytaj także

- Jest duża grupa salmonelloz, które są tzw. zatruciem pokarmowym, a wynikają z tego, że zjadamy pokarmy, które są zanieczyszczone już salmonellą np. jajka, albo np. odchodami zwierząt np. warzywa, pomidory, które niedokładnie umyjemy - wyjaśnia specjalistka. 

Salmonellę możemy przywieźć też z wakacji. W krajach tropikalnych, podczas pory deszczowej, jest taki okres kiedy bakterie tej choroby są bardziej aktywne. W naszym kraju salmonellę możemy spotkać w jajkach, choć dużo rzadziej niż kilka lat temu, ale i produktach wysokoprzetworzonych, mleku, mięsie, warzywach, owocach czy lodach. - Salmonella ginie w momencie gotowania, ale nie ginie w mrożeniu, stąd jej możliwa obecność w letnich zimnych przysmakach - mówi rozmówczyni Weroniki Puszkar. 

Jakie są objawy choroby? Kogo może ona dotknąć? Kiedy potrzebna jest hospitalizacja? Jak wygląda leczenie? O tym w załączonym materiale. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Weronika Puszkar

Data emisji: 26.07.2018

Godzina emisji: 12.36

pj