W ramach kampanii przygotowano siedem zasad miłości do jedzenia:
- Szanuj jedzenie - przechowuj świadomie i mądrze
- Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki
- Kupuj z sercem - mniej i częściej
- Nie wyrzucaj - produkty, które nadają się do spożycia zamrażaj, susz, rób z nich koktajle
- Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi np. poprzez Banki Żywności
- Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji
- Nie marnuj - uczęszczaj na festiwale z wcześniejszym wyborem menu i rezerwacjami online
Czy młodzi aktywiści uratują świat?
Okazuje się, że 1/3 problemów klimatycznych jest związana z nieracjonalnym gospodarowaniem żywnością. - Prawie połowa Polaków wyrzuca jedzenie i to się nie zmienia na lepsze - mówi Sylwia Romańczak z Federacji Polskich Banków Żywności. - Nadal najczęstszym powodem jest utrata terminu ważności, ale prawda jest taka, że równie często wyrzucamy świeże produkty: pieczywo, wędlinę i warzywa. Miesięcznie tracimy w ten sposób nawet dwa tysiące złotych - dodaje i tłumaczy jak należy czytać etykiety na opakowaniach artykułów spożywczych.
Fast Fashion Fed. Artyści łączą siły w wojnie ze śmieciami
Maciek Żakowski tłumaczy natomiast na czym polega nieracjonalność ekonomiczna i jedzeniowa w restauracjach. - Średniej wielkości restauracja w Warszawie rocznie wyrzuca jedzenie za mniej więcej pół miliona złotych. W ramach Restaurant Week wprowadziliśmy rezerwację, w ramach której goście nie tylko informują nas na ile osób mamy przygotować stolik, ale też wcześniej wybierają menu - mówi gość Czwórki.
W audycji przyglądamy się też akcji organizowanej na warszawskim bazarku na Wolumenie, gdzie niesprzedane, "piękne inaczej" warzywa i owoce są rozdawane chętnym za darmo.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Kasia Dydo
Goście: Sylwia Romańczak (Federacja Polskich Banków Żywności), Maciek Żakowski (współorganizator kampanii #KochajJedzenie i festiwalu Restaurant Week)
Data emisji: 15.10.2019
Godzina emisji: 14.18
kul