Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 29.06.2020

Farma w mieście - zgodnie z rytmem natury

Wielu wciąż podchodzi sceptycznie do kwestii zmian klimatycznych oraz globalnego ocieplenia.  Większość ekologicznych inicjatyw pochodzi od samorządów oraz zaniepokojonych obywateli, którzy chcą dołożyć swoją cegiełkę do ratowania naszej planety.

shutterstock_175947125 zakupy torby 1200.jpg
Rozsądne kupowanie. Joanna Glogaza: nie oddawaj swoich danych w zamian za zniżkę na buty

Jedzenie prosto z grządki na zamówienie

Jedną z takich inicjatyw obywatelskich jest Krakowska Farma Miejska, która dostarcza mieszkańcom uprawiane ekologicznie warzywa z Krakowa. Paczkę może zamówić każdy, a zawartość pakunków zmienia się wraz z rytmem natury. Pracownicy używają tylko naturalnych nawozów oraz ekologicznych nasion, a także korzystają wyłącznie z ręcznych narzędzi. Warzywa można też odebrać osobiście i zobaczyć na własne oczy, jak funkcjonuje farma.

Zdrowe warzywa z miasta

sklep odzieżowy moda 1200.jpg

Odpowiedzialna i przyjazna Ziemi moda. Jak to się robi?

Miejska farma to odpowiedź na potrzeby mieszkańców. Powstała z inicjatywy grupy osób zainteresowanych i rozwijających ekologiczne rolnictwo. Sami próbowali swoich sił w rolnictwie, teraz postanowili przenieść tę ideę do miast. Założyciele inicjatywy zajmują się całym procesem wzrostu warzywa - od wbicia pierwszej łopaty i zasiania ziarenka, poprzez zbiory, segregowanie warzyw, paczkowanie i wysyłkę.  


Posłuchaj
19:47 _PR4_AAC 2020_06_30-14-08-29.mp3 Jak działają miejskie farmy? (Ratujemy świat/Czwórka)

 

Na czym polegają ekologiczne innowacje krakowskiej farmy?

Podstawowa różnica polega na tym, że krakowscy farmerzy nie orają ziemi. Zamiast tego nakładają kolejne warstwy gleby i wykorzystują dużo kompostu. Dzięki temu zwiększa się bioróżnorodność uprawy, a gleba nie jałowieje. Farmerzy przekonują, że dzięki wdrażaniu takich rozwiązań ziemia będzie w stanie się zregenerować bez ingerencji człowieka. Wykorzystują też naturalne opryski. - Udowadniamy, że rozdrobiony i bioróżnorodny model rolnictwa można wprowadzić w mieście. Nasze warzywa smakują klientom, a dla nas jest to opłacalne. Mamy nadzieję, że miejskie farmy zastąpią tradycyjny model rolnictwa - mówił Jan Szpil.

Jak zamawiać jedzenie z eko farmy? Więcej o tym w rozmowie.

***

Tytuł audycji: "Ratujemy świat" 

Prowadzi: Kasia Dydo

Gość: Jan Szpil (miejski farmer)

Data emisji: 30.06.2020

Godzina emisji: 14.35

ac