Czwórka
Karina Duczyńska
03.07.2012
Dlaczego mleko kipi, a woda nie?
Chwila nieuwagi może spowodować, że sprzątanie kuchni mamy gwarantowane, mleko bowiem bywa bezlitosne i kipi wtedy, gdy najmniej się tego spodziewamy. Woda zaś… po prostu paruje.
Fot:gloveimages
Posłuchaj
-
Dlaczego mleko kipi, a woda nie? - materiał Błażeja Prośniewskiego
Czytaj także
Klucz do rozwiązania tej zagadki znajduje się oczywiście w składzie chemicznym mleka.
– Mleko jest zbiorem różnych składników odżywczych – tłumaczy Agnieszka Piskała, ekspert do spraw żywności w Nestle Polska. – Oczywiście podstawą jest woda, ale znajdują się w nim także białko i tłuszcz. Pod wpływem wysokiej temperatury na powierzchni mleka zmienia się aktywność wodna i tłuszcz wraz z białkiem tworzą konglomeraty. Dochodzi do rozpychania się białek względem tłuszczy i mleko kipi.
Nie ma także sposobu, by kipieniu zapobiec, ale można działać doraźnie. – Dobrym rozwiązaniem jest wrzucenie do mleka kostki lodu, gdy widzimy, że zaczyna ono kipieć – tłumaczy Piskała.
Dowiedz się więcej na ten temat słuchając całego nagrania ze studia w cyklu "Spytaj redaktora".
(kd)