Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 23.12.2014

Marta Dymek i jej wegańskie Boże Narodzenie

Marta Dymek zaryzykowała i rzuciła pracę, by w całości poświęcić się prowadzeniu bloga kulinarnego. Dziś wydała książkę "Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan".
Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjneGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Inspirujące, wegańskie przepisy świąteczne Marty Dymek, autorki "Jadłonomii"(Czwórka/Stacja Kultura)
Czytaj także

Okł.książki
Okł.książki "Jadłonomia"
/mat.pras.

- W przepisach wcale nie musiałam wiele zmieniać, by powstała książka o świątecznej kuchni wegańskiej - mówiła w Czwórka Dymek. - bo, poza karpiem i innymi rybami, na naszych stołach w ten dzień i tak panują przecież tradycyjnie wegańskie dania.

Jednocześnie przyznała, że warto poznać współczesne interpretacje tradycyjnych potraw. - I obok barszczu z uszkami postawić na przykład krem z buraka z… mlekiem kokosowym - dodała Dymek i poleciła słuchaczom Czwórki jeszcze inne przykłady zaskakujących, nowatorskich, ale za to idealnie pasujących do siebie smaków i przepisów kulinarnych.

***

Tytuł audycji: Stacja Kultura

Prowadzi: Katarzyna Dydo

Gość: Marta Dymek, blogerka, pasjonatka kuchni wegańskiej

Data emisji: 23.12.2014
Godzina emisji: 10.00

(kd/mc)