Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 13.03.2017

"Agnieszka Osiecka? Nie była slow food"

- Do jedzenia, jak i do życia, Agnieszka Osiecka podchodziła pragmatycznie. Mało jest w jej tekstach opowieści o tym, jak to danie natchnęło ją do tworzenia albo zmieniło jej życie. Raczej była "barowa" i "na szybko" - opowiada dziennikarka i pisarka Karolina Feldberg-Sendecka.
Posłuchaj
  • Jaka była Agnieszka Osiecka "od kuchni"? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

Karolina Feldberg-Sendecka Kalina Jędrusik bardzo denerwowała się, że Osiecka zamiast pisać o miłości wprost, pisze o jakiś jarzynach i zwierzętach.Tymczasem to właśnie ona jako pierwsza wprowadziła wątki kulinarne do piosenek

O dobrze zaopatrzonym bufecie napisała w piosence "Niech żyje bal". Dewolaje "serwowała" w "Piosence o okularnikach", a aromatyczną jaśminowa herbatę ukryła w tytule tekstu o Agacie. Zdarzyło się też tak, że jedzenie uratowało jej życie. - Młoda Agnieszka postanowiła popełnić samobójstwo. Wtedy usłyszała, że mama woła ją na zupę. Postanowiła upewnić się o jaką zupę chodzi. Okazało się, że o pomoidorową. To było jej ulubione danie więc wolała je zjeść niż ze sobą skończyć - opowiada autorka książki "Koleżanka. Wspomnienia o Agnieszce Osieckiej".

O jakich związkach międzyludzkich Osiecka mówiła, że są jak "sztuczny miód"? Jak smakowało dzieciństwo poetki piosenki? I dlaczego w jej domu na stole królowała herbata? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji, w której prezentujemy także archiwalne fragmenty wywiadów z Agnieszką Osiecką.

***

Czytaj także
leopold tyrmand 1200 pap.jpg
Leopold Tyrmand. "Kelner z przypadku"

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Karolina Feldberg-Sendecka (autorka książki "Koleżanka. Wspomnienia o Agnieszce Osieckiej")

Data audycji: 12.03.2017

Godzina audycji: 15.10

kul/jsz