Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Apolonia Cichocka 09.05.2018

"Tradycje kulinarne się zmieniają, ale wciąż łączą nas przy stole"

- Kultura jedzenia oznacza szacunek. Do produktu, przygotowania posiłku i jedzenia. Nawet jeśli mamy tylko dziesięć minut przerwy postarajmy się, żeby zjeść w spokoju ciesząc się smakiem - mówiła Dominika Wójciak autorka książki "Prosto, pysznie, do pudełka".

marchew jedzenie warzywa 1200.jpg
Raw food. Podgrzewaj tylko do 48 stopni

Większość jej życia krąży wokół jedzenia. Na warsztatach, które prowadzi, opowiada Polakom o zdrowych zamiennikach codziennych posiłków. - Wbrew pozorom Polacy są bardzo ciekawi alternatywy dla posiłków, które znajdą z rodzinnych stołów. Lubią próbować nowości, eksperymentować w kuchni. Ludzie, którzy przychodzą na moje warsztaty nie traktują jedzenia tylko jako środka zaspokojenia głodu. Szukają czegoś więcej - opowiadała w studiu Czwórki. - Dla mnie jedzenie oznacza budowanie relacji, wyraz bliskości. Nie wyobrażam sobie rodziny, która nie je razem - dodawała.

Jak przez lata zmieniały się nasze nawyki kulinarne? Czy w kuchni wciąż ważna jest dla nas tradycja? Jak przygotować danie, które będzie proste w przygotowaniu, zrobione z dostępnych produktów i nada się na drugie śniadanie? O tym w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Stacja Kultura

Prowadzi: Kasia Dydo

Gość: Dominika Wójciak (blogerka, autorka książek kulinarnych m.in. "Prosto, pysznie, do pudełka")

Data emisji: 9.05.2018

Godzina emisji: 10.15

ac/kd