Czwórka
Karina Duczyńska
04.09.2012
"Zjedz to sam" – książka, po której nie zjesz kolacji
Co dzieje się z jedzeniem, które spożyliśmy, w czeluściach naszych żołądków? To zaintrygowało Aleksandrę i Daniela Mizielińskich, autorów książki "Zjedz to sam", w której ze szczegółami opisano, dlaczego jedzenie, które spożywamy tak różni się od produktu wydalanego.
Daniel Mizieliński i Kasia Dydo w studiu Czwórkiscreen/wideo
Posłuchaj
-
Rozmowa z Danielem Mizielińskim
Czytaj także
- Chyba każdy miał kiedyś takie refleksje, zastanawiał się, jak to się dzieje, skąd się bierze ten kolor i zapach, skoro jedzenie jest przecież wspaniałe – mówi w Czwórce Daniel Mizieliński.
Książka o ludzkim układzie pokarmowym pt. "Zjedz to sam" jest realistyczna, dosadna i bardzo wprost. Choć nie ma tam ani jednego zdjęcia, a wszystkie ilustracje narysowano flamastrami, i tak świetnie wiadomo, o który etap trawienia chodzi. – Nie chcieliśmy kamuflować niczego, co dzieje się w naszych ciałach codziennie – tłumaczy Mizieliński.
Tymczasem czytelnik znajdzie tam sporo rzetelnych informacji i ciekawostek, m.in. to, że żółć to najtańszy na rynku płyn do mycia naczyń, albo co tak naprawdę ślina na język przynosi.
Dowiedz się więcej słuchając całej rozmowy z Danielem Mizielińskim po kliknięciu w plik dźwiękowy załączony do materiału.
(kd)