Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Jacek Puciato 13.09.2015

Nie tylko schabowy na dworcu. Warszawa kulinarna wg Tyrmanda

Głośna powieść Leopolda Tyrmanda "Zły" to, jak się okazuje, również przewodnik po warszawskich lokalach gastronomicznych lat 50. i serwowanych tam potrawach.
Posłuchaj
  • Warszawa kulinarna w "Złym" Leopolda Tyrmanda. Z Andrzejem Potockim rozmawia Łukasz Modelski (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Akcja "Złego" toczy się w Warszawie, gdzie w roku 1954 pojawia się tajemnicza postać mściciela. W tle niezliczonych wątków tej dla wielu kultowej powieści znajdziemy opisaną z pietyzmem i ze swadą stołeczną codzienność, również tę kulinarną.

I tak na Dworcu Głównym można było zjeść schabowego i cynaderki (to całe menu). W innym miejscu można było nabyć kufel złocistego piwa i parówki gotowane (koniecznie) na brązowo.

W audycji, prócz kulinarnie odczytanego "Złego", znalazła się również lista trzech ikonicznych dla Warszawy potraw. Na jedną z nich, niosącą zapach wiślanego mułu, podaliśmy przepis.


Czytaj także
rak 1200.jpg
Powieść milicyjna, czyli raki w służbie kontrrewolucji

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Andrzej Potocki (historyk, działacz sportowy)

Data emisji: 12.09.2015

Godzina emisji: 12.00

jp