Dwójka
Michał Mendyk
13.12.2015
Bóbr to nie tylko wigilijna ryba
- Jeszcze w XIX wieku klasyfikowano tego gryzonia jako rybę - zwrócił uwagę Łukasz Modelski. Dlatego bóbr był potrawą postną i podstawą wielu wigilijnych dań.
Posłuchaj
-
Rozmowa nie tylko o przysmakach z bobra (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
Smakosz Łukasz Kozak miał okazję próbować takich dań; twierdzi jednak, że ich smak więcej ma wspólnego z dziczyzną niż z rybami. Nie udało mu się natomiast skosztować bobrowych jąder, za które ów gryzoń ceniony jest w sposób szczególny. I to nie tylko w kuchni, lecz także - po dziś dzień - w kosmetyce i medycynie.
Z faktem tym związana jest zresztą pewna brutalna legenda, której bóbr zawdzięcza swoje łacińskiej imię.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Goście: Łukasz Kozak (mediewista, historyk)
Data emisji: 12.12.2015
Godzina emisji: 12.00
mm/bch