Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 27.12.2015

Żywieniowe nawyki angielskiej arystokracji

Dlaczego lordowskiej rodzinie nie wypada jeść trzydaniowych obiadów? Co się jada na górze, a co na dole domu szlachetnie urodzonych? O tym rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę".
Posłuchaj
  • Żywieniowe nawyki angielskiej arystokracji (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Lordowska kuchnia święci tryumfy popularności, a to za sprawą takich seriali jak "Pan Wzywał, Milordzie?" czy "Downton Abbey", których akcja rozgrywa się w rytmie przygotowywanych przez służbę posiłków. - Przy tym ostatnim serialu zatrudniona jest nawet specjalna stylistka od jedzenia, która odpowiada za wygląd obłędnych sześciodaniowych obiadów - zauważał w audycji Łukasz Modelski. - Na przystawkę bohaterowie "Downton Abbey" jedzą np. szparagi, ostrygi po rosyjsku, pieczoną szynkę, dorsza z ostrym sosem albo kaczkę w calvadosie - wyliczał.

Ilość potraw obiadowych zakorzeniona jest systemie klasowym Wielkiej Brytanii, o czym opowiadał teatrolog Jarosław Topolewski, cytując fragment powieści "Powrót do Brideshead" Evelyna Waugh.

Panowie gruntownej analizie poddali nie tylko kluczowe kulinarne sceny z przywołanych seriali, ale też rozszyfrowali sekret mitycznego placka z wiśniami Pani Lipton z rezydencji lorda Meldruma.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Jarosław Topolewski (teatrolog)

Data emisji: 27.12.2015

Godzina emisji: 14.00

bch/gs