Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Sylwia Mróz 14.02.2016

Rewolucja kulinarna z tęsknoty za migdałami

- Elizabeth David wychowała całe pokolenie Brytyjczyków. Pokazała im, co to dobra oliwa czy pasta - opowiada reportażystka Małgorzata Seruga.
Posłuchaj
  • Elizabeth David i jej pomysł na brytyjską kuchnię (Drogę przez mąkę/ Jedynka)
Czytaj także

Słynna brytyjska kucharka i autorka książek kucharskich Elizabeth David swoimi przepisami rewolucjonizowała angielskie myślenie o jedzeniu. - Anglicy nazywają ją królową Elżbietą I w hołdzie nowoczesnej kuchni brytyjskiej. Wszyscy kucharze brytyjscy odwołują się do jej nauk, przykazań, nakazów i książek kucharskiej - podkreśla dziennikarka Małgorzata Seruga.

Jakie składniki wprowadziła do brytyjskiej kuchni Elizabeth David? Których literatów fascynowała brytyjska kucharka? Za jakimi produktami najbardziej tęskniła w Anglii David? Dlaczego autorka książek kucharskich II wojnę światową spędziła na łódce? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Seruga (dziennikarka, reportażystka, znawczyni anglosaskiej literatury)

Data emisji: 13.02.2016

Godzina emisji: 12.00

sm/jp