Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 14.05.2016

Jak dobrać muzykę do potraw?

Badania pokazują, że poprzez muzykę nie tylko budujemy klimat wokół jedzenia, ale też wpływamy na smak, tempo spożywania i cenę zamawianych potraw.

Brytyjscy naukowcy doszli do wniosku, że im jest głośniej, tym pokarmy odczuwamy jako mniej słodkie i słone. - Badania zaczęły się od informacji, że ludzie w samolotach często narzekają na jedzenie - opowiadał Paweł Brylski, autor bloga NoKuchWa (Nowa Kuchnia Warszawska). - Ustalono, że w czasie lotu pasażerowie częściej wybierają sok pomidorowy, to naprowadziło badaczy na wniosek, że jednostajny hałas stępia smak słony i słodki, a nie ma wpływu na smak umami - wyjaśniał.

W audycji wyjaśnialiśmy, dlaczego cisza może mieć zbawienny wpływ na satysfakcję z jedzenia, ale też podawaliśmy sprawdzony muzyczny sposób, dzięki któremu potrawa wydaje się bardziej świeża.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Paweł Brylski, autor bloga NoKuchWa (Nowa Kuchnia Warszawskia)

Data emisji: 14.05.2016

Godzina emisji: 12.00

bch/gs