Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Michał Czyżewski 01.01.2017

Syropy, kordiały, bittersy. Co barman ma w głowie?

– Doświadczony barman powinien znać receptury podstawowych klasyków, czyli od 150 do 200 koktajli – mówił Patryk Kowalski, wicemistrz świata duetów barmańskich.

– To trochę jak z gotowaniem – powiedział gość Dwójki. – Jeśli wiemy, jak zrobić biszkopt, wiemy także, jak zrobić kilka ciast z tym biszkoptem. Tak samo jest z koktajlami. Jeżeli znamy podstawę koktajlu typu sour, jesteśmy w stanie zrobić 10-20 drinków na tej bazie – tłumaczył.

Patryk Kowalski opowiadał także m.in. o tym, czego zwykle nie widzi osoba obsługiwana przez barmana, odkrył kilka sekretów dobrych koktajli, a także podał przepis na zimowy poncz.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Patryk Kowalski (barman)

Data emisji: 31.12.2016

Godzina emisji: 10.00

mc/pg