Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 07.01.2017

Legendarna krytyczka win: obiektywny smak wina to fikcja

- Nasze narzędzia miernicze są zindywidualizowane. Dla jednych pewne składniki wina są niewyczuwalne, dla innych okazują się bardzo gorzkie. Poza tym dwie butelki tego samego wina potrafią się różnić - mówiła w Dwójce Jancis Robinson, brytyjska znawczyni win.

Jedna z najbardziej wpływowych publicystek winiarskich na świecie zdradzała, że opowiadanie, które wino jest dobre, a które złe, stało się już dla niej nudne. O wiele większą wagę przywiązuje do kontekstu każdego trunku. - W winie to naprawdę wielka sprawa znać winiarza, miejsce powstania, jego pomysł na wino. Kiedy już zaczniemy się głębiej zajmować winem, okazuje się, że to znacznie więcej niż tylko płyn - podkreślała.

Jancis Robinson dodawała, że istnieje wiele poziomów picia wina i nie ma w tym żadnego świętokradztwa, gdy oczekujemy od tego trunku jedynie by było w nim trochę alkoholu i nie był paskudny w smaku.

Znawczyni win mówiła też o najciekawszych obecnie regionach winiarskich, wzroście popularności sommelierów, którzy np. w Stanach Zjednoczonych mają status gwiazd filmowych, ale też o chorobach zawodowych krytyków winiarskich. - Trzeba bardzo uważać na mycie zębów tuż po degustacji...

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Jancis Robinson (znawczyni win)

Data emisji: 7.01.2017

Godzina emisji: 10.00

bch/jsz