Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Marta Zdzieborska 28.10.2017

Twarda wędzonka czy bigos. Co jadał Don Kichot?

- To rzadki przypadek powieści, w której bohater już w pierwszym rozdziale na pierwszej stronie tekstu jest charakteryzowany przez to, co jada - o kuchni w powieści "Przemyślny szlachcic Don Kichot z Manczy" Miguela de Cervantesa opowiadała w Dwójce Wanda Klenczon.
Posłuchaj
  • Wanda Klenczon o kuchni w powieści "Przemyślny szlachcic Don Kichot z Manczy" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Kulinarna blogerka zwracała uwagę, że opis tego, co jadał Don Kichot, a znalazły się tam i gołąbki, i bigos, sałatka mięsna i soczewica, na wstępie sytuuje go w hierarchii społecznej. - Jada mięso, czyli nie jest prostakiem, ale to mięso jest gatunku dość pośledniego i jest raczej stare - mówił gość audycji "Droga przez mąkę".

Wanda Klenczon dodała, że jadłospis Don Kichota zmieniał się wraz z upływem czasu i kolejnymi przekładami. W Polsce powieść Cervantesa tłumaczona była przez trzy wieki. W audycji porównywaliśmy zmiany w kulinarnych opisach u różnych tłumaczy. Badaczka wyjaśniała, dlaczego Don Kichot raczej nie jadł jajecznicy na słoninie, co można znaleźć w najnowszym przekładzie Wojciecha Charchalisa. W audycji nie zabrakło anegdot na temat regionalnej kuchni hiszpańskiej i powiązań potraw z historią.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Wanda Klenczon (blogerka kulinarna)

Data emisji: 28.10.2017

Godzina emisji: 12.00

mz/mg