Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 08.10.2017

Street food 80 lat temu. Jak jadano w II Rzeczpospolitej

W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z Aleksandrą Zaprutko-Janicką, autorką książki "Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski".

Arystokratyczne rauty autorka zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi.

x 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Aleksandra Zaprutko-Janicka (autorka książki "Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski")

Data emisji: 7.10.2017

Godzina emisji: 12.00

materiały prasowe/bch/mz/mc