Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Konto Usunięte Konto Usunięte 20.01.2018

Langwedocja, czyli wino i królik w potrawce

- Wcześniej pogardzane jako wina codzienne, nagle dostały się na szczyt. Kilkanaście lat temu wina z Langwedocji były bardzo popularne, także wśród koneserów. Dziś znów o nich cicho - mówił w Dwójce Marek Bieńczyk.
Posłuchaj
  • Z Markiem Bieńczykiem o winach, kasztanach i króliku w potrawce (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Bieńczyk 1200.jpg
Marek Bieńczyk: blues to jest wszystko

Pisarz, eseista, ale też znawca wina był gościem audycji "Droga przez mąkę". Za punkt wyjścia do rozmowy posłużyła książka "Szorstkie wino" Jeana-Claude'a Carriere'a.

"W listopadzie winiarze zlewali nowe wino. Były to czasy, kiedy każdy winiarz wyrabiał inne. Wieczorami zapraszali się wzajemnie do domów i próbowali swoje wina, pogryzając pierwsze w sezonie kasztany. Takie wino nazywano »szorstkim«" - tak w swojej książce pisze Jean-Claude Carrière.

Lecz Langwedocja to nie tylko wino. Co się jada pod Pirenejami? Czy kasztany mają smak? Jak wygląda polowanie, łowienie ryb i łapanie raków? Jak smakuje królik w potrawce i kaczka z oliwkami? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Marek Bieńczyk (pisarz, enolog)

Data emisji: 20.01.2018

Godzina emisji: 12.00

mko/kk