Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Piotr Grabka 14.04.2018

Kuchnia wietnamska. "Sajgonki wymyślono w Warszawie"

- Nazwę "sajgonki" pod koniec lat 80. zaproponował nasz kolega Wietnamczyk, studiujący w Polsce, który bardzo dobrze mówił po polsku. Zapisał ją na kartce i się upowszechniła w kolejnych restauracjach - opowiadał w Dwójce Ngo Van Tuong, popularyzator kuchni wietnamskiej.
Posłuchaj
  • Rozmowa o książce "Słodko-kwaśna historia czyli wszystko, co chcielibyście kupić w wietnamskich sklepach, ale baliście się zapytać" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

szynka_mieso1200.jpg
Mięso z owocem?! Przewodnik po kuchni drastycznej

Ngo Van Tuong przyjechał do Polski w 1983 roku. Przez kolejne lata obserwował rozwój kuchni wietnamskiej nad Wisłą. Swoje doświadczenia opisał wspólnie z Dorota Podlaską w książce "Słodko-kwaśna historia czyli wszystko, co chcielibyście kupić w wietnamskich sklepach, ale baliście się zapytać". Ngo Van Tuong opowiadał w Dwójce, że jednym z największych problemów podczas objaśniania Polakom żywnościowych produktów wietnamskich było ich nazwanie. - Przykładowo makaron sojowy jest robiony z fasoli mung albo paciornika indyjskiego, ale jak wchodził na polski rynek, te rośliny nie były tu znane, a soja tak.

W audycji rozmawialiśmy o ciekawych roślinach, używanych do przyprawiania wietnamskich potraw. Jedna z nich jest znana w Polsce jako roślina akwariowa. Ngo Van Tuong wyjaśnił też, dlaczego zupa pho nie jest traktowana w Wietnamie jako główne danie. Nasz gość odniósł się także do złej sławy glutaminianu sodu.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Ngo Van Tuong i Dorota Podlaska (znawcy kuchni wietnamskiej)

Data emisji: 14.04.2018

Godzina emisji: 12.00

bch/mg