Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 17.11.2018

Michel Troisgros: w kuchni dziś rządzi prostota i popularność

- Kawior, trufle, foie gras to świetne rzeczy, ale jednak współczesna kuchnia francuska już taka nie jest - opowiadał w Dwójce kucharz uznany według magazynu "Le Chef" za najlepszego szefa na świecie.
Posłuchaj
  • Spotkanie z Michelem Troisgros (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

- Symbolami współczesnej kuchni francuskiej są sardynka, merlin, brokuł, por, ziemniak - mówił gość audycji "Droga przez mąkę". - Ważna jest powszechna dostępność produktu. My kucharze powinniśmy mieć taki talent, by przy całym szacunku dla tych prostych produktów, potrafić dodać wartość.

Michel Troisgros opowiadał, że dziś, jako szef restauracji z trzema gwiazdkami Michelina, próbuje zaskoczyć swoich gości porem najwyższej jakości. - Jeszce niedawno por to był przecież dodatek, ziemniak to był dodatek. A teraz to dania główne. Taki jest trend na całym świecie.

W audycji szef kuchni wyjaśniał, dlaczego wyrzucił ze swojej karty danie z łososia, z którego słynął w Europie. Michel Troisgros opowiadał też o dorastaniu w rodzinie restauratorów i o tym, jak się zmieniło ich życie, po otrzymaniu trzeciej gwiazdki. Gość Dwójki wspomniał ponadto ryzykownej przeprowadzce rodzinnej restauracji z miejsca, w którym funkcjonowała od roku 1930, do 17-hektarowego gospodarstwa, przez którego zabudowania goście muszą przejść, by skosztować specjałów Michela Troisgros.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Michel Troisgros (szef kuchni)

Data emisji: 16.11.2018

Godzina emisji: 12.30 

bch/mko/ac