Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 03.03.2013

"Kuchnia Dantego", czyli gotowanie ze szczyptą recytacji

Dwóch Włochów otoczonych nimbem chwały swoich doktoratów stanęło przy garnkach. Wydaje się, że to nieunikniony los, czekający każdego Włocha na obczyźnie. O swojej latającej kuchni opowiedzieli w Dwójce.
Leonardo Masi i Alfredo Boscolo kucharze z Kuchni DantegoLeonardo Masi i Alfredo Boscolo kucharze z Kuchni DantegoEwa Bartochowska

Leonardo Masi i Alfredo Boscolo, od kilku lat prowadzą w Warszawie "Kuchnię Dantego", opowiadają o tropach wątkach kulinarnych w "Boskiej Komedii” – żarłokach w piekle i chlebie. O swoim pomyśle na poetyckie gotowanie i przepisie na przepyszne tiramisu włoscy kucharze opowiedzieli w rozmowie z Łukaszem Modelskim

W audycji "Droga przez mąkę" ponadto recenzja książki Anny Strzeżek "Od konsumpcji do konspiracji. Warszawskie lokale gastronomiczne 1939-1944”, wyd. Trio, Warszawa 2012.