Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 04.03.2013

Carlo Pertini vs Carl Honoré vs slow foodowy kisiel

- Człowiek nie jest stworzony do jedzenia w samotności - twierdzi Carlo Petrini, jeden z liderów ruchu "slow food". W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o najciekawszych książkach poświęconych temu zagadnieniu.
Carlo Pertini vs Carl Honor vs slow foodowy kisielGlow Images/East News

Jednym z kanonicznych dzieł dla ideologii "wolnego jedzenia" jest książka Carla Honoré, "Pochwała powolności". Jej autor radzi w niej jak dostosować tempo życia do własnych potrzeb, tak by móc się nim cieszyć bez stresu i poczucia gonitwy.

– To podróż przez sfery, które dotyczą współczesnego człowieka najbardziej: jedzenie, medycynę, seks, pracę, czas wolny - opowiadał w Dwójce Łukasz Modelski. - Jest tu trochę grochu z kapustą, ale też sporo sensowych spostrzeżeń - oceniał.

Punktem wyjścia dla życiowej przemiany, według kanadyjskiego autora, jest przeanalizowanie swoich żywieniowych nawyków. Jego zdaniem warto postawić na naturalne produkty. - Najważniejsze żeby czerpać z jedzenia przyjemność - dodaje twórca ruchu "slow food", Carlo Petrini.

Goszcząca w audycji Agnieszka Kręglicka, krytyczka kulinarna, zaprezentowała prosty przepis na potrawę "slow foodową".

- To będzie kisiel. Większości z nas kojarzy się on z torebką, ale żeby było naturalnie, można wziąć żurawinę, dosypać cukru i porządnie zamieszać, najlepiej w blenderze...

Cały przepis w nagraniu audycji.