Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Aleksandra Rybińska 21.09.2016

Menu zamknięte w pudełkach i dowożone do domów ma swoje plusy i minusy. Eksperci zachęcają do samodzielnego komponowania posiłków

Dieta pudełkowa pojawiła się w 2006 roku i szybko zyskała zainteresowanie. Obecnie stosuje ją wiele celebrytów, podkreślając zalety i wygodę spożywania żywności z pudełeczek. Specjaliści są jednak sceptyczni, ich zdaniem dieta ta rozpieszcza osoby, które z niej korzystają i nie wyrabia odpowiednich nawyków żywieniowych.

Jak to wygląda?

Po wybraniu odpowiedniej firmy dietetyczno-cateringowej następuje konsultacja z dietetykiem lub od razu wybór konkretnego programu żywieniowego (pod kątem ilości kalorii i rodzaju produktów, np. dieta 1500 kcal, dieta bezglutenowa, wegetariańska, wegańska). Potem należy wybrać sposób dostawy i okres, na jaki zamawiamy posiłki. Pojemniczki z jedzeniem zostają dostarczone przez kuriera pod wskazany adres, a nam nie zostaje nic innego, jak tylko otworzyć wieczko i spróbować tego, co się pod nim kryje. 

Dla kogo dieta pudełkowa?

Posiłki w pojemnikach sprawdzają się u osób prowadzących aktywne życie zawodowe i niemających czasu na przygotowywanie dań w domu. Między innymi dlatego na tę dietę decydują się gwiazdy. Jest wygodna, zdrowa i pomaga zaoszczędzić czas. Co więcej, jest skuteczna w walce ze zbędnymi kilogramami i to bez wysiłku wkładanego w obliczanie kalorii. Niestety dieta jest przeznaczona dla osób, które mogą sobie pozwolić na większe wydatki, bo cena jadłospisu w pudełkach niska nie jest i waha się od 1 200 złotych do nawet ponad 2 000 złotych. Jeśli ktoś potrzebuje dodatkowej dostawy np. do pracy, koszty wzrastają.

Foto: Pixabay.com
Zalety menu z pudełka

- Dostawa produktów do domu. Aby zjeść zdrowy posiłek, czasem nie trzeba wcześniej robić zakupów, a nawet wychodzić z domu. Niektóre produkty trzeba dokupić, ale załączana jest ich gotowa lista.

- Pudełko można zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na uczelnię itp.

- Przygotowywanie posiłków nie trwa zbyt długo, zwykle jest to około 20-40 minut.

- Odliczane są gotowe porcje, dzięki czemu nie ma ryzyka, ze zjemy za dużo.

- Jest skuteczną metodą odchudzania.

- Posiłki są dopasowywane indywidualnie do potrzeb.

- Nie trzeba szukać pomysłów na dania i liczyć kalorii. Oszczędzamy czas i wysiłek.


Wady diety pudełkowej:

- Nie uczy bilansowania posiłków. Dopóki dostajemy gotowe porcje, nie musimy myśleć o tym, co w nich jest. Później trudno jest samemu nabyć zdrowe nawyki.

- Gdy rezygnujemy z diety pudełkowej, tracimy kontrolę nad jadłospisem i łatwo możemy odzyskać stracone kilogramy.

- Wysoka cena. Dieta w pojemnikach jest wydatkiem, na który nie każdy może sobie pozwolić.

- Człowiek przejmuje rytm spożywania posiłków. Gdy pojawia się wyjście ze znajomymi lub obiad u rodziny, jedzenie pudełkowe i tak zostaje przydzielone na konkretna porę.

- Nie wiemy, co właściwie jest w środku. Dostając gotowe pudełko dostarczone do domu, nie wiemy, czy zapakowane produkty są świeże i pozbawione sztucznych składników. Nie wiemy też, w jakich warunkach były przechowywane i pakowane.

- Zostajemy pozbawieni możliwości wymyślania potraw i eksperymentowania w kuchni, a może to być sposób na miłe i twórcze spędzenie wolnego czasu. Niektórzy podczas gotowania nawet się odstresowują.


Aleksandra Rybińska