Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Aleksandra Rybińska 04.11.2016

Najbardziej rozgrzewające produkty spożywcze

W chłodne dni szukamy różnych sposobów na ogrzanie się, ale nie musimy ograniczać się tylko do grubych swetrów i grzania przy kominku lub kaloryferze. W walce z chłodem pomoże nam nie tylko gorąca herbata, ale także pokarmy i przyprawy mające właściwości pobudzające krążenie krwi i przyspieszające produkcję ciepła w organizmie.
Czytaj także
pogoda deszcz parasol.JPG
Nastrój zależy od pogody? Sprawdź, czy jesteś meteoropatą

Wiele osób w niskiej temperaturze ma wychłodzone dłonie i stopy, łatwo się przeziębia, odczuwa bóle stawów, cierpi z powodu braku energii, a nawet zatrzymania wody w organizmie. Wyziębiony organizm nie jest w stanie w pełni sprawnie funkcjonować, a gdy marzniemy myślimy głównie o tym, jak się szybko, łatwo i skutecznie rozgrzać. Jednym z takich sposobów jest włączenie do diety produktów, które mają właściwości rozgrzewające, a do tego wzmacniają odporność. W sezonie jesienno-zimowym organizm potrzebuje więcej energii na utrzymanie prawidłowej ciepłoty ciała, dlatego wskazane jest spożywanie ciepłych posiłków. Organizm nie zużywa wtedy energii na podgrzanie pokarmów w żołądku, a ciepłe danie podnosi temperaturę ciała i termogenezę poposiłkową, przy czym również przyspiesza metabolizm.

Rozgrzewające napoje

Herbata z miodem (nie zielona!), sok malinowy, napar z dzikiej róży lub lipy, kompot, rum, wino, kawa zbożowa i gotowana, kakao, kompot.

Foto: Pixabay.com/biancamentil

Przyprawy na rozgrzewkę

Imbir – przyspiesza krążenie, dzięki czemu jest nam cieplej, a ponadto skutecznie chroni przed infekcjami. Doskonale komponuje się z potrawami słodkimi i pikantnymi, zupami, mięsem i deserami. Świeży pokrojony imbir możemy dodać do herbaty zamiast cytryny lub do przegotowanej wody z odrobiną miodu.

Goździki - nadają się jako dodatek do kawy, herbaty, zup oraz do potraw mięsnych. Mielone goździki wzbogacają smak pierników i ciast. Skutecznie zwalczają wolne rodniki i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki właściwościom bakteriobójczym wzmacniają układ odpornościowy i zwalczają infekcje.

Cynamon - hamuje rozwój bakterii, ma działanie antyseptyczne, czyli odkażające. Napój ze szczyptą cynamonu skutecznie zwalcza infekcje np. gardła. Jest też źródłem manganu, żelaza i wapnia. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego np. szarlotki, bowiem wzmacnia smak deserów. Można go dodawać do kawy lub herbaty, a także do dań mięsnych.

Kardamon – ma wyrazisty smak i zapach. Działa przeciwzapalnie na układ oddechowy, pobudza apetyt i kojąco działa na układ nerwowy. Dodany do herbaty lub kawy nie tylko poprawia ich smak, ale również neutralizuje toksyczne składniki.

Gałka muszkatołowa - poprawia krążenie i korzystnie wpływa na procesy trawienne. Komponuje się z daniami mięsnymi, dynią, sosem beszamelowym, a także niektórymi owocami morza.

Wanilia - stanowi dobry środek pobudzający i rozgrzewający organizm, wpływa kojąco na system nerwowy. Doskonale komponuje się z owocami i deserami.

Chili - dzięki kapsaicynie mocno rozgrzewa, oczyszcza drogi oddechowe i działa zbawiennie na układ odpornościowy. Pasuje do potraw z fasoli, soczewicy, drobiu, mięs, ale niektórzy dodają ją też do czekolady.

Kurkuma - ma lekko pikantny smak i korzenny zapach, a potrawom nadaje złocisty kolor. Działa rozgrzewająco, dzięki czemu pobudza procesy trawienne.

Korzeń imbiru           Foto: pixabay.com/condesign

Produkty zapewniające ciepło

Wiśnie, daktyle, brzoskwinie, cebula, czosnek, dynia, por, fasola, papryka, orzechy włoskie, kokos, kurczak, jagnięcina, wołowina, masło, czosnek, owies, otręby pszenne, zarodki pszenicy, żeńszeń, anyż. Dla ogrzania organizmu warto w okresie jesienno-zimowym przyrządzić na obiad ciepłą zupę, rosół, gulasz, leczo, bigos lub też potrawy z buraków.


Czytaj także
katar choroba 1200x660.jpg
Skuteczne sposoby na przeziębienie

Produkty ochładzające

Jeśli chcemy się ogrzać, powinniśmy unikać pokarmów, które dodatkowo organizm wychładzają. Należą do nich m.in.: jabłka, banany, kiwi, cytryny i inne cytrusy, gruszki, sałata, seler, ogórek, szpinak, pomidory, soja, tofu, zielona herbata, mięta sól i olej sezamowy.

 

Źródło: X-news

Aleksandra Rybińska