Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Aneta Hołówek 08.04.2013

Wokół polskiej żywności nakręca się czarny PR

Polska jest ofiarą afery mięsnej, a nie jej sprawcą – informują służby weterynaryjne. Zdaniem ministra rolnictwa, wszelkie zarzuty wobec naszej żywności to jedynie czarny PR.
Wokół polskiej żywności nakręca się czarny PRflo_loca25/sxc.hu/cc

Niepochlebne opinie o polskiej żywności wygłaszane na Słowacji i w Czechach to element nieuczciwej konkurencji – takiego zdania jest Stanisław Kalemba, minister rolnictwa. Takie działania mają na celu zmniejszenie polskiego eksportu do tych krajów, bo ceny naszych produktów są bardzo konkurencyjne w stosunku do lokalnych.

Zdaniem ekspertów, na tle krajów Europy Zachodniej, żywność od polskich producentów jest najwyższej jakości. – Mamy znacznie lepsze jakościowo surowce, bo w Polsce zużywa się znacznie mniej nawozów mineralnych i środków ochrony roślin niż w takich krajach jak Dania, Belgia albo Francja. Znacznie mniejszy jest też stopień przetworzenia żywności w stosunku do takich krajów, jak Wielka Brytania. Przy wysokim przetworzeniu żywności, konsument nie ma szansy oceny stanu i jakości surowców, które składają się na ten produkt - mówi Stanisław Kowalczyk, szef Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

O tym, że jakość polskiej żywności jest bardzo wysoka, świadczyć ma też coraz większy eksport na bardzo wymagające rynki. – Mięso z Polski trafia na rynek japoński, chiński, południowokoreański. Ale w ubiegłym roku najbardziej, bo o 30 procent, zwiększył się eksport do Federacji Rosyjskiej. Jesteśmy też największym partnerem dla Izraela, jeśli chodzi o ubój religijny – wymienia minister Kalemba.

Aby przekonać do naszej żywności także Słowaków i Czechów, resort planuje kampanię promocyjną w tych krajach.

Więcej o jakości polskiego mięsa dowiesz się z audycji "Aktualności ekonomiczne".